+380 (44) 495-04-05

+380 (97) 495-04-05  

 

З рахунків на сплату за газ споживачі тепер можуть дізнатись, скільки енергії вони витрачають на обігрів газом будинку чи приготування їжі.

Відтепер, окрім  обсягу спожитого газу, що визначається в кубічних метрах, у платіжках зазначається обсяг використаної енергії в різних одиницях виміру: кВт•год, Гкал та МДж. Ці показники поки носять інформаційний характер і на розмір оплати не впливають.

Відповідні зміни до Кодексу газорозподільних систем (Кодексу ГРС) передбачені постановою НКРЕКП від 26.01.2017 р. № 84.

За ініціативи державного регулятора НКРЕКП, враховуючи європейський досвід газового ринку, обсяг спожитого газу за новими правилами розраховується в енергетичних одиницях. Для споживачів такі зміни корисні та надають деякі переваги.

Розрахунки за газ на основі якості (калорійності), а не обсягу практикуються в більшості країн. Українська система також прагне цього. Тому розмір плати відтепер буде залежати від якості природного газу. Споживачі, які використовують газ нижчої калорійності, будь сплачувати менше. І навпаки, за газ вищої якості потрібно буде сплатити більше.

Інформація про спожитий обсяг газу в різних енергетичних одиницях дозволить споживачу порівняти економічну вигоду та використовувати альтернативні види палива, економніше витрачати природний газ і, відповідно, скоротити свої витрати.

З 1 квітня 2017 року державний регулятор (НКРЕКП) планує введення поділу щомісячних платежів за газ на дві складові:

  • перша частина буде змінною, її розмір залежатиме від обсягу спожитого газу. Це власне плата за спожитий газ;
  • друга частина буде фіксованою, свого роду абонентська плата з боку споживача за приєднану потужність до газотранспортної мережі. Абонентська плата за доступ до «розподільної» труби встановлюється в залежності від потужності лічильника.

Така система відповідає австрійській моделі газового ринку та враховує європейський досвід.
Детальну інформацію про введення розділених рахунків за газ ми обов’язково повідомимо додатково на нашому сайті. Слідкуйте за інформацією!