+380 (44) 495-04-05

+380 (97) 495-04-05  

ЩО ЗМІНИЛОСЯ?

З 1 травня 2017 року, на підставі внесених 26 квітня 2017 року Урядом змін у Постанову № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», в Україні діятиме оновлена програма житлових субсидій.

 На основі змін, у травні органи соціального захисту населення проведуть перепризначення субсидій на наступний рік та розрахують її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон.

Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ СОЦІАЛЬНА НОРМА ДЛЯ НЕПРАЦЕЗДАТНИХ

Для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, збільшується соціальна норма, за якою надається житлова субсидія.

Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 кв. м. до 75 кв. м.

НОВОВВЕДЕННЯ НА КОРИСТЬ ТИХ, ХТО ПРОЖИВАЄ У САДОВОМУ БУДИНКУ

Багато людей не зареєстровані, але проживають у садових будинках чи дачних кооперативах і сплачують комунальні послуги. Раніше такі люди не могли претендувати на субсидію, оскільки не мали там офіційної реєстрації.

З травня 2017-го за рішенням Комісії з питань соціального захисту населення, які діють при управліннях соцзахисту, такі сім’ї зможуть оформлювати субсидію, яка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів.

ЗМІНИ В ОПАЛЮВАЛЬНИЙ ПЕРІОД

 Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то у 2017 — 2018 рр. для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади (Розпорядження КМДА), а для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.

КОМУ ПОВТОРНО НЕОБХІДНО ПОДАВАТИ ДОКУМЕНТИ НА ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЇ?

Заяву і Декларацію про доходи заново треба подавати сім’ям, які:

  • орендують помешкання
  • мають зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався
  • хочуть отримати субсидію на тверде паливо

ПРО ЩО ПОТРІБНО ПОВІДОМЛЯТИ ФАХІВЦІВ СОЦЗАХИСТУ?

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомляти органи соціального захисту населення про наступні зміни:

  • складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався
  • соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером
  • про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень
  • набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки

ЗА НАЯВНОСТІ ДВОМІСЯЧНОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ З ОПЛАТИ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ СУБСИДІЯ НЕ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ

За наявності двомісячної заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг у субсидіантів, яка накопичилась в минулому – до оформлення допомоги, субсидію на наступний період 2017-2018 рр. призначатимуть за умови її погашення або оформлення договору реструктуризації боргу. У такому випадку субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку — з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору

СУБСИДІЯ НА ГАЗ І ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ, ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ДЛЯ ПОБУТОВИХ ПОТРЕБ, ЗАЛИШАЄТЬСЯ НА РАХУНКАХ СУБСИДІАНТІВ

Невикористана субсидія на газ і електроенергію, які використовуються для побутових потреб – газова колонка, плита, світло, — залишається на рахунках субсидіантів. Зекономлені 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії, які використовуються для опалення будинку, будуть виплачені енергоощадним сім’ям готівкою. Все, що перевищує вартість 100 кубів газу або 150 кіловат електроенергії, яка йде на електроопалення, та невикористані субсидії на холодну і гарячу воду за підсумками опалювального сезону буде повернуто до Державного бюджету.

В Україні дуже багато родин, які використовують значно менше, за виділені державою соціальні нормативи на таку сім’ю. В результаті за рік на рахунках таких субсидіантів накопичується чимала сума невикористаної допомоги. Якщо, скажімо, опалення має сезонність, і зекономлену в минулому місяці субсидію, можна використати в наступному, більш холоднішому, то з водою все по-іншому. Фактичний обсяг використання води в середньому є стабільний кожного місяця.

Однак, є дуже багато випадків, коли люди оформляють субсидію на гарячу воду, але фактично її не споживають, бо користуються бойлером або газовою колонкою. До прикладу, норматив на одну людину 1,6 куб. гарячої води в місяць. Якщо в сім’ї проживає троє осіб, за рік накопичується більше 3 000 гривень невикористаної допомоги.

Якщо газ, тепло, електроенергію чи воду не використано споживачами в межах соціального нормативу, за підсумками опалювального періоду їх повертають до бюджету країни.

Через те, що соціальні нормативи споживання послуг, на які надається субсидія, не відповідають реальному споживанню послуг, щороку на рахунок отримувачів субсидій утворюється значна сума невикористаних субсидій. До прикладу, за минулий опалювальний період сума невикористаних субсидій становила понад 14 млрд. гривень.

ВИПЛАТА ЧАСТИНИ ЗЕКОНОМЛЕНИХ СУБСИДІЙ У ВИГЛЯДІ «ЖИВИХ» ГРОШЕЙ ВІДБУВАТИМЕТЬСЯ НА ПІДСТАВІ ЗАЯВИ ГРОМАДЯНИНА

Постанова Кабінету Міністрів України № 300 «Про внесення змін до деяких Постанов КМУ», в тому числі № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», передбачає чіткий алгоритм монетизації частини зекономлених житлових субсидій.

Відповідно до документу, проект монетизації частини зекономлених субсидій передбачає грошову виплату енергоощадним родинам — еквівалент вартості зекономлених 150 кіловат електроенергі ї, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу .

Субсидіантам, які вели енергоефективне домогосподарство, для отримання коштів необхідно буде з 1 липня до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення , на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення.

Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, або у відділеннях Укрпошти має здійснюватися субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим .

УВАГА!!! Згідно зі статтею 165.1.1 Податкового кодексу України, субсидія, незалежно від вигляду в якому вона виплачується, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Тому монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином НЕ впливає на процес декларування , а отримана від держави сума НЕ повинна зазначатися у Декларації про доходи громадян.

ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕРАХУНКІВ У ЧЕРВНІ 2017 РОКУ ЗА НАДАНІ ПОСЛУГИ З ТРАВНЯ 2017 РОКУ З ВРАХУВАННЯМ РОЗМІРУ ПРИЗНАЧЕНОЇ СУБСИДІЇ

У травні 2017 року органами соціального захисту будуть передані бази даних отримувачів житлових субсидій БЕЗ призначення субсидії на наступний період.

Після запровадження програмного комплексу «Житлові субсидії» у червні 2017 року відбудеться відповідне перепризначення житлових субсидій з травня 2017 року.

У червні місяці 2017 року буде проведено перерахунок за надані послуги з травня 2017 року з урахуванням розміру призначеної субсидії.

Змінено соціальні нормативи споживання природного газу для надання субсидій

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 51 від 06.02.2017 року «Про внесення змін до постанови КМУ від 06.08.2014 р. № 409», змінено соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії:

у разі використання природного газу для індивідуального опалення — 5,0 куб. метра природного газу на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період (було 5,5 куб. м)